joi, 28 august 2008

Civic, noncivic, anticivic (a murit Caiac)

(sursa foto: Evenimentul Zilei)

Gardianul publica astazi un excelent editorial scris de Alecu Racoviceanu , cu care sunt perfect de acord, despre moartea lui Caiac.
Ziarisul nu se dezminte si face si de acasta data nota discordanta cu restul presei. Tot felul de moralisti se apuca sa il blameze si sa ii critice pe cei din lumea interlopa uitand un lucru: gruparile mafiote au existat si vor exista in orice societate. Cei care fac parte din aceste grupari nu sunt niste scursuri ale societatii.
Mi-am aminttit de o teorie a profesorului si ziaristului Dan Pavel cu privirea la societatea civila. prin 1997-1997 invitat la un seminar la Budapesta sa tina o prelegere despre societatea civila, Dan Pavel a prezentat o tipologie a grupurilor sociale care a stranit puternice controverse.
astfel, acesta a sustinut ca in cadrul societatii civile exista trei tipuri de grupuri sociale\
1- grupurile CIVICE. Din aceasta categorie fac parte: Organizatiile guvernamentale, companiile si partidele care se implica in dezvoltarea socieatii, care se preocupa de bunastarea conaionalilor lor.
2- grupurile ANTICIVICE. Profesorul Dan Pavel dadea ca exemplu organizatiile anarhiste care nu numai ca militeza impotriva statului de drept dar si actioneaza in acest sens: gruprile de origine fascista, rasista si nu in ultimul rand gruparile anarhiste.
3- Ultima categorie sunt gurpurile NONCIVICE. In acesta categorie se incadreaza gruparile mafiote. Acestea nu au nici o intentie in a schimba situatia sociala economica sau politica atata timp cat sunt lasate sa isi vada de afacerile lor. Aici incadram grupul al carui lider a fost Caiac.
Pe vremea cand lucram la un ziar doream sa fac un articol despre gang-urile/gastile de cartier din America Latina insa... eram la departamentul economic si oricum seful meu direct se uita la mine ca la un animal cu 2 capete si 7 maini venit de la polul sudic al altei planete.

Amintesc de Mara Salvatrucha si MS13 doua grupari care au cucerit Statele Unite si aproape intreaga America Latina. Mai tarziu voi vorbi probabil mai pe larg despre ele dar si despre alte organizatii precum Russian Mafia, Armenian Power si alte organizatii criminale.

Revin la Caiac. In urma cu cativa ani o revolta a tiganilor din Craiova impotriva sa il facea celebru. Motivul: le interzisese acestora sa intre in anumite discoteci. Probabil stia el de ce.

Apreciez insa ceea ce scrie Racoviceanu:
"A murit Caiac. A fost un cap al lumii interlope si pentru asta il desfiinteaza acum toata presa. Toti par sa uite ca uciderea lui Caiac nu s-a produs intr-o inclestare mafiota, ci intr-o lupta. El a trait toata viata din lupte. De fapt, din cate stiu eu, Caiac a pierdut pana acum o singura bataie “unu la unu”, ultima pe care a dus-o."

Oameni precum Caiac apar chiar si in tarile cu democratii consolidate. Cu atat mai mult, a fost posibila aparitia unui asemenea in Romania unde inca ne invartim in jurul cozii. Ei reprezinta un pattern social si chiar daca multi nu vor sa recunoasca Caiac era un lider puternic in lumea lui.
Era un lider si nu un sef pentru ca era ascultat, respectat si controversat. Era un model si probabil multi copii isi doresc sa devina precum el.
Daca ar fi fost interesat de politica probabil ca avea inclusiv puterea sa dicteze si catre cine sa se duca voturile oamenilor sai.

Dumnezeu sa il odihneasca pe Caiac.
=============

Legaturi:

http://bancuripemess.blogspot.com/
http://poeziedebetie.blogspot.com/
Nu-i nimic! Ma-mpiedicai de-o piatra,
toate astea pana maine trec...(Serghei Esenin)
John McGogoo aKa johnnyKid

1 comentarii:

Anonim,  3 februarie 2010, 04:42  

http://www.fragrance-direct.info/ not fake Visa 0.05 FL OZ paypal best women's perfume samples 0.17 FL OZ deals cheapest discount designer perfume 96.60ml online authentic top 5 mens colognes 80ml bonus best Unruly 96.60ml website Purchase Demeter 1.4 FL OZ visa cheapest fragrance body lotion 15ml gift sets Get Harmattan 25ml samples cheapest Alessandro Dell Acqua 1.4 FL OZ samples Shop for Rosamor 0.8 FL OZ amex Shop for 1881 fragrance 80ml accepts credit cards Shopping for Wish 1 FL OZ accepts credit cards authentic Jolie Madame 100.55ml gift sets cheap fragrance crystal 100.55ml compare prices best Comme Des Garcons White 60ml paypal Sale of Armoise 50ml gift sets Purchase Narciso Rodriguez 30ml amex cheapest Clean Simply Soap 75ml compare prices authentic Gianni Versace 60ml amex Purchase cologne for mens 3.4 FL OZ 100ml deals

[b]Get the best deals on Mens and Womens Perfumes.[/b]
[url=http://cloakedlink.com/nsayuwazuf]
[img]http://fragrance-direct.info/bigarrow.gif[/img]

http://cloakedlink.com/nsayuwazuf <== VISIT THIS SITE TODAY (Up to[u] 80% Discount[/u] on select items)
[/url][size=1] IGNORE THIS----------------------------
[url=http://lucasbuckley157.vox.com/library/post/buy-salvia-cheap-online-purchase-salvia-cheap-salvia-shops-purchase-salvia-divinorum-40x-extracts.html] Purchase Salvia Extract Cheap Online [/url]
[url=http://sites.google.com/site/buysalviacheaponline/buy-salvia-cheap-online-purchase-salvia-cheap-salvia-shops-purchase-salvia-divinorum-40x-extracts] Buy Salvia Divinorum Inexpensive Online [/url]
[url=http://wheretobuysalvi.livejournal.com/463.html]Buy Salvia Cheap Online [/url]
[url=http://buysalviacheap3.blogspot.com/2010/01/buy-salvia-cheap-online-purchase-salvia.html]Order Salvia plant Inexpensive Online [/url]

Delaware Newcastle-upon-Tyne tooth whoitening best at home teeth whitening teeth gel [url=http://teethwhiteningstripsreviews.info] teeth whiteners strips review[/url] minneapolis minnesota teeth whitening Indonesia does teeth whitening work home remedy tooth whitening Aruba Huntingdonshire Peterborough lite Wealden roseville minnesota teeth whitening tooth wdhitening East Ayrshire teeth whitening reviews teeth whitening secrets teeth whitening machine

[url=http://guaranteedheightincrease.info/]height increase[/url] - http://guaranteedheightincrease.info/

[url=http://provenpenisenlargement.info/]proven penis enhancement[/url] - http://provenpenisenlargement.info/

[url=http://provenskincareadvice.info/]skin care advice[/url] - http://provenskincareadvice.info/

[url=http://getrichgambling.info/]get riches gambling[/url] - http://getrichgambling.info/

[url=http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/]herpes outbreaks[/url] - http://herpesoutbreak-gentalwarts.info/

[url=http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO]cure premature ejaculation[/url] - http://STOP-PREMATURE-EJACULATION-SOLUTIONS.INFO

[url=http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO]3g mobile cellphones for sale[/url] - http://3GMOBILEPHONESFORSALE.INFO

[url=http://internationaloddities.reviewsdiscountsonline.com] internationaloddities scam[/url]

[url=http://drobuds.reviewsdiscountsonline.com]reviews of dro bud [/url]

Sponsori

Blog Archive

E-mag

  © Blogger templates ProBlogger Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP